יום ראשון, 27 ביוני 2010

מבנה האטום


האטומים הם אבני הבניין של כל מה שאנחנו רואים, הם מרכיבים את הצמחים, את הכוכבים, את החפצים בביתנו ואף אותנו.

אם נרד לרזולוציה קטנה יותר נוכל להגיד שהאטום אף קובע את תכונות ואופי החומר.


איך האטום בנוי:

תחילה נדבר על מבנה האטום, האטום בנוי משלושה סוגים של חלקיקים קטנים שנקראים אלקטרונים, פרוטונים וניוטרונים כאשר לאלקטרונים מטען חשמלי שלילי, לפרוטונים חיובי ולניוטרונים אין מטען כלל.
האטום בנוי כך שבמרכזו נמצאים הפרוטונים והניוטרונים יחדיו, חלק זה נקרא הגרעין, מסביב לגרעין מסתובבים האלקטרונים, מכיוון שהאלקטרונים קטנים מאוד אין לנו יכולת לקבוע את מיקומם המדוייק סביב הגרעין.



השפעת האטום על החומרים בטבע:

כפי שציינתי בתחילת המאמר, האטומים קובעים את תכונות ואופי החומרים בטבע, מה שקובע את תכונות החומר הוא הגרעין, או ליתר דיוק מספר הפרוטונים בגרעין, לדוגמה חומר בעל 82 פרוטונים בגרעין יהיה עופרת אך אם נצליח להוציא 3 פרוטונים מהגרעין נקבל זהב.

דבר זה אינו פשוט כלל מכיוון שאת הפרוטונים מחזיקים יחד כוחות גרעיניים חזקים מאוד.

יונים:
כפי שנאמר מספר הפרוטונים קובע את תכונות החומר, אך מה בקשר לאלקטרונים?
מספר האלקטרונים אינו קובע את תכונות החומר וייתכן כי מספר האלקטרונים אינו שווה למספר הפרוטונים, במקרה כזה האטום נקרא יון ויש לו מטען חשמלי, במקרה שיהיה יותר אלקטרונים מפרוטונים נקבל יון שלילי ואם יהיו יותר פרוטונים מאלקטרונים נקבל יון חיובי.

קשרים בין אטומים:

האטומים לבד אינם יכולים לייצג חומר, כפי שכמובן יכולתם להסיק מכך שאינכם רואים את האטומים,

מה שקורה הוא שהאטומים השונים מתחברים ביחד על-ידי שיתוף אלקטרונים ובכך הם יוצרים מולקולות.

המולקולות השונות גם הן תורמות לתכונות החומר, למשל אם ניקח שני אטומים עם פרוטון אחד בגרעין, מימן, ועוד אטום אחד עם 8 פרוטונים בגרעין, חמצן, ונחבר אותם ביחד נקבל מולקולה של מים,

מה שקורה במקרה זה הוא שאטומי המימן משתפים את האלקטרון שלהם עם אטום החמצן וכך יוצרים מולקולה יציבה שאנחנו מכירים אותה כמים.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה